Antifašizam pred izazovima savremenosti

Antifašizam pred izazovima savremenosti

Zbornik radova „Antifašizam pred izazovima savremenosti“ nastao je u okviru istraživačkog projekta „Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji“, koji je u toku 2011. godine realizovala Alternativna kulturna organizacija – AKO (Novi Sad), uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (Beograd). Zbornik obuhvata četiri celine Savremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva istorijskog revizionizma i političkog relativizma i Kultura sećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju i Dr Olivera Milosavljević, DrTodor Kuljić, Dr Ranko Končar Dr Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Urednici zbornika su izborom tekstova nastojali da nedvosmisleno ukažu na važnost i aktuelnost rasprava o fašizmu i antifašizmu, postulirajući pre svega neprocenjiv značaj antifašističke tradicije i njene etičke i simboličke vrednosti, za
srpsko, ali i ostala društva na postjugoslovenskom području. Jedno od osnovnih pitanja koje se nalazi u fokusu interesovanja ovog zbornika, jeste koji su to savremeni izazovi pred kojima se našao antifašizam, pre svega, u Srbiji i na koje bi sve načine na njih moglo da se odgovori? Iako svesni da definitivni odgovori na ova pitanja ne mogu da se pruže i da, u tom smislu, ovaj zbornik ne može predstavljati konačnu reč u borbi protiv normalizacije fašizma – a istorijski revizionizam i nije ništa drugo nego jedan od vidova tog procesa, Alternativna kulturna organizacija je ovim istraživanjem i objavljivanjem ovog zbornika pokušala da se suprotstavi višegodišnjoj i sistematskoj relativizaciji istorijske istine, rehabilitaciji dokazanih kvislinga, i legitimizaciji fašistoidnih ideja u društvu.

Realizacija projekta:
Alternativna kulturna organizacija

Podrška projektu:
Rosa Luxemburg Stiftung