Vesti

Novo čitanje Dimitrija Tucovića – sto godina posle

Povodom sto godina od smrti Dimitrija Tucovića, osnivača i predsednika Srpske socijaldemokratske stranke, a u kontesktu globalnog obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Alternativna kulturna organizacija organizuje konferenciju pod nazivom "Novo čitanje Dimitrija Tucovića – sto godina posle". Konferencija će se održati 20. juna (subota ) u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3., sa početkom u 11 časova. Konferencija se održava uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Škola ideologije

Alternativna kulturna organizacija - AKO poziva sve zainteresovane studente i studentkinje Novosadskog univerziteta na kurs o političkim ideologijama "Škola ideologije", podržan od strane fondacije Rosa Luxembrug Stiftung.

Kurs je besplatan i obuhvatiće predavanja o političkim ideologijama i njihovoj sociogenezi.

Predavanja će se održavati dva puta mesečno, do sredine maja, a po završetku kursa svi redovni polaznici i polaznice će dobiti sertifikat.

Svi zainteresovani prijavu za kurs mogu preuzeti pri dnu stranice, u prilogu i poslati na mail skola.ideologije@gmail.com

Neoliberaće

NOve mere Vlade su spremne: neoliberalna ofanziva je na pomolu. Još jednom podsećanje, da smo je na ovoj stranici najavili još pre godinu dana. Novi tekstovi na ovu temu slede. Naročito sada kada je došlo do promena u uredništvu platforme i kad je stari, nenarodni režim rada na platformi smenjen.

Bud' i ti ljevičar!

Nova i uzbudljiva serija! Bud' i ti ljevičar!
Kako se postaje ljevičarski aktivista? Šta je uopšte ljevičarski aktivista, čemu služi i zašto je to dobro? Šta rade ljevičarski aktivisti vasceli dan? Gde se kreću, šta jedu, šta čitaju, koju muziku slušaju, kako se umrežavaju? Kako se obavlja ljevičarska emancipacija? Šta je to ljevičarska konferencija? Kako se razlikuju kadrovi od onih koji to nisu? Kako se ulazi u red kadrova? U čemu je značaj fejsbuka? Kako su nastali radnici u kulturi i politici? Zašto su studenti i mladi profesori glavni subjekt revolucije?

radništvo i oni koji ga štite

poslednja u nizu ofanziva velikih kapitalističkih ofanziva, a koju je Grupa za konceptualnu politiku odavno već najavila - vidi tekst objavljen i na ovom sajtu http://www.csi-platforma.org/node/251 - ponovo pokazuje svoje zube. A kako na to reaguju oni koji sebi pripisuju ulogu onih koji radništvo štite? vrlo impotentno reaguju, kao što se na primer vidi u ovom tekstu http://www.dnevnik.rs/ekonomija/radnici-nisu-roba-da-se-iznajmljuju-na-l...

25 godina nakon samoupravljanja

Krajem leta 1988 ukinuto je samoupravljanje. Kako nam je posle toga bilo, to znamo. Plakati ne vredi, sećati se moramo. Hoćemo li ga ponovo imati jednog dana, ostaje da se vidi. Sigurno je samo da imamo drugove i drugarice koji hoće da ga vaskrsnu i na guzicu nam nakače. Ali, ne zbog samoupravljanja nego zbog sebe. Jer ako samoupravljanje nešto traži - takav je rezon - to je sposoban politički kadar koji će da ga koordinira i kontroliše. Odjebi druže.

Termidore širi svoje grane...

...da prihvatiš mlade partizane, ojha!

Termidor je vreme neplaćenih godišnjih odmora, kada se autori tekstova, prevodioci i mladi partizani sklanjaju od vrućine i idu da brčkaju noge u lavoru, eventualno na obližnjem jezeru. Nove teme od avgusta, septembra...

Ustanak

Evo, godišnjica je ustanka. U inat fašistima. Onda, ko i sada, mnogo toga je slično. Ili skoro pa isto. U svakom slučaju, pogledaj oko sebe, pa ćeš shvatiti da druge povode ne treba tražiti...

rođendaaaanska žurka!

Rođendaaaaan!

Jeste, dvije godine je napunila naša platforma, dvije godine od kako smo je počeli razvezivati, početkom juna 2011 godine.
Vrijeme leti kad se čovek zabavlja, ah...

A počeli smo je budžiti godinu dana pre toga, u proleće 2010, kad je sve bilo lepo i krasno. Tada se, dakle, još nije naslućivalo da će to biti samo još jedan veliki prdež u nizu. Neki bi rekli mrtvorođenče, ali meni to zvuči preterano. Nije, nije, lepo je, a nije mrtvo, dok je mene i mog slobodnog vremena da prevodim sitnice i da kačim kad se prilika ukaže.

dan mladosti

Gde su mladi, tu šala šalu stiže...